Wie de fiscus niet op tijd betaalt, moet oppassen. Dat heeft ook de voormalige topadvocaat Bram Moszkowicz ondervonden. Donderdag is Moszkowicz door de rechtbank in Lelystad persoonlijk failliet verklaard, bevestigt de rechtbank na berichtgeving in De Telegraaf.
De gewezen strafpleiter heeft zich volgens de krant niet gehouden aan een betalingsregeling met de Belastingdienst en zou ook schulden hebben bij ABN AMRO.
Moszkowicz werd in 2013 uit de advocatuur gezet wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen. Daarvoor gold hij jarenlang als een van de beste strafpleiters van Nederland.
Twee jaar nadat hij van het tableau was geschrapt, zoals dat heet, deed hij een poging om als voorman van de partij VNL de politiek in te gaan. Dat eindigde in geruzie, waarop de ex-strafpleiter binnen een jaar met de partij brak.
Ook was Moszkowicz vanaf 2016 als juridisch adviseur betrokken bij Claim It, een bedrijf dat mensen bijstaat die claims willen indienen bij luchtvaartmaatschappijen.
Vorige maand diende Moszkowicz een verzoek bij de Orde van Advocaten Midden-Nederland in om weer aan de slag te kunnen.
Volgens De Telegraaf moet hij in januari voor het Hof van Discipline verschijnen om toe te lichten waarom hij volgens hemzelf weer toegelaten moet worden tot de balie. De kansen dat dat lukt zouden door het faillissement aanzienlijk zijn geslonken.
Bram Moszkwicz persoonlijk failliet
Een paar jaar geleden stond Moszkowicz nog op grote hoogte. Hij was bekend als de advocaat die met grote doses flair, durf en welsprekendheid tal van zware jongens bijstond: van ‘Hakkelaar’ Johan V. tot de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. In de zaak Holleeder kwam hij weliswaar in de problemen, maar met de succesvolle verdediging van PVV-leider Geert Wilders revancheerde hij zich.
Maar Moszkowicz’ triomftocht in toga bleek een aantal forse, groeiende problemen te verhullen. Hij kreeg hooglopend gedoe met de fiscus en met Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten.
De belastingzaak werd geschikt, maar Kempers onderzoek leidde tot een vernietigend oordeel van zowel de Raad als het Hof van Discipline. Zij zetten Moszkowicz in 2013 uit de advocatuur wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen.
Bij een persoonlijk faillissement, zoals dat nu is uitgesproken bij Moszkowicz, kun je niet meer zelf beslissen over je geld en bezittingen. De rechter benoemt dan een curator die jouw inkomsten en bezittingen gebruikt om schulden af te lossen.
Het is mogelijk dat er een akkoord wordt gesloten met de schuldeisers. Die krijgen dan bijvoorbeeld een deel van de schuld ineens betaald en verklaren dat ze afzien van de restschuld.